Punktum satt for 22 ½ års rettsmaraton
Publisert: 26.11.2024
Høyesterett forkaster statens anke over millionerstatning til Berge Gerdt Larsen.
Olje-gründer og investor Berge Gerdt Larsen får til sammen 17,3 millioner i erstatning, oppreisning og saksomkostninger etter at Høyesterett har satt endelig punktum for 22 ½ års rettsmaraton. Larsen fikk tilkjent erstatning av Borgarting lagmannsrett i juni i år, men staten anket. Nå har Høyesteretts ankeutvalg avslått å behandle anken, slik at lagmannsrettens dom blir stående.
Saken startet fra skattemyndighetenes side i 2002. I 2006 utviklet den seg til straffesak – selv om det fortsatt var skatterevisorene som «etterforsket» saken som angivelig «utlånt» til politiet. Etter to lange rettssaker i Bergen tingrett og Gulating lagmannsrett ble Larsen fullstendig frikjent av lagmannsretten i august 2016.
Advokat Anders Brosveet i Elden Advokatfirma har ledet teamet av advokater som forsvarte Larsen i lagmannsretten og som senere har ført erstatningssaken for domstolene. Han fremhever at det har vært viktig for Larsen å få plassert ansvaret for det han anser som grovt uforsvarlig opptreden fra myndighetspersoner i Skatteetaten så vel som påtalemyndigheten.
– Etterforskningen ble i stor grad overlatt til skatterevisorene i årevis uten påtalemessig styring, hvilket også lagmannsretten påpeker. Lagmannsretten beskrev dette med at «vitneforklaringen fra de utlånte skatterevisorene tilsier at gjennomgangen av det omfattende dokumentbeslaget i den første delen av etterforskningsfasen, i praksis ble gjennomført ved at materialet i sin helhet ble gjennomgått med sikte på å «se hva man fant»; uten at gjennomgangen ble gjort med utgangspunkt i foreliggende siktelse eller anmeldelse eller andre styringsdirektiver fra påtaleansvarlig».
Det står i sterk kontrast til den objektive sannhetssøken en etterforskning skal være, sier Brosveet.
Brosveets kollega Erik Ulvesæter fremhever saken som et eksempel på hvor galt det kan gå når tunnelsyn får prege en etterforskning over mange år, og hvordan dette kan være ødeleggende for personer som blir utsatt for slik pågang.
– Larsen har heldigvis hatt ressurser til å stå opp mot «systemet» og har også brukt mye ressurser på erstatningssaken nettopp for å få plassert ansvaret, slik at andre forhåpentligvis skal slippe å oppleve noe tilsvarende. Saken har mange paralleller til Transocean-saken, som ble gjenstand for granskningsgjennomgang i regi av Riksadvokaten etter at saken kollapset, sier Ulvesæter.
– Det to sakene startet omtrent samtidig, og basert på en strategi om å bruke politiet til å skaffe frem informasjon til skatteetaten for bruk ved ligningen, uttaler Ulvesæter.
«I begge sakene gikk dette fryktelig galt», fortsetter han.
Larsen fikk erstatning basert på et skjønn over tapt arbeidsinntekt som følge av at han har måtte bruke mer enn 10.000 timer på å forsvare seg mot anklagene. Hans inntektstap ble utmålt med basis i en timesats på 2.500 kroner per time, men ble deretter avkortet skjønnsmessig.