Aktuelt

Forlik i Jonatan-saken: Staten inngår forlik med etterlatte

6dec66c1 eef1 4dd6 9d72 0fd2b7e07c98 w 1024 h 680

Publisert: 20.02.2025

En uke før rettssaken skulle starte i Oslo tingrett, har staten inngått forlik med de etterlatte etter Jonatan Krister Andersen, som tok sitt eget liv under soning i fengsel. Forliket omfatter økonomisk kompensasjon på totalt kr. 600 000 og viktige tiltak for å styrke soningsforholdene for sårbare innsatte som trenger psykisk helsehjelp.

"I tolvte time tok staten til fornuft, og vi har nådd en avtale som anerkjenner behovet for dypgående reformer," uttaler advokat Maria Hessen Jacobsen fra Elden Advokatfirma. “Vi verdsetter at staten erkjente realitetene og inngikk forlik, noe som sparer familien for en krevende rettsrunde og gir dem fred. Vi ser forliket som en anerkjennelse av svikten Jonatan ble utsatt for."

Jonatan tok sitt eget liv i september 2021, bare 20 år gammel, under soning i Agder fengsel i Mandal. Han var under kriminalomsorgens tilsyn fra han var 15 år gammel, og hans unge alder gjorde ham spesielt sårbar. Hans selvdrap markerer et dypt tragisk utfall av en systematisk svikt i kriminalomsorgen og i psykisk helsehjelp for innsatte.  

Jonatans soningshistorikk er en fortelling om gjentatte varsler og bekymringer fra Jonatan selv, hans familie, medinnsatte, fengselsansatte og barnevernet. Til tross for disse varslene, ble det ikke iverksatt tilstrekkelige tiltak for å beskytte ham mot selvskading og selvmord.

Stevningen mot staten fremhevet manglende oppfølgning og behandling som ikke møtte standardene for forsvarlig helsehjelp, og advokatene fra Elden Advokatfirma argumenterte for at dette utgjorde en krenkelse av Jonatans rett til liv etter EMK artikkel 2.

«Jonatans selvmord var et varslet utfall av en rekke unnlatelser og feil i systemet som skulle beskytte ham» sier advokat Maria Hessen Jacobsen i Elden Advokatfirma.

Riksadvokaten har i ettertid erkjent at politiet skulle ha åpnet etterforskning da de etterlatte anmeldte fengselet.

"Vi får ham aldri tilbake, men midt i sorgen over tapet av gutten vår, finner vi mening i de endringene det har ført til for systemene som sviktet ham," sier Jonatans mor, Kristin. "Viktigst for oss var å få sannheten frem. Hvordan han ble sviktet av alle som skulle ta vare på ham."

Familien, representert av advokat Maria Hessen Jacobsen og advokatfullmektig Aleksander Hatlem i Elden Advokatfirma, søkte å holde staten ansvarlig for disse feilene og for å sikre at nødvendige endringer ble gjort for å forhindre at en slik tragedie gjentar seg. "Staten inngår sjeldent forlik, og ikke uten at det er nødvendig og riktig. Dokumentasjonen i saken er omfattende, og forteller om alvorlige mangler ved tjenestenes vurderinger, skriftlighet og samarbeid," sier Jacobsen.

Den økonomiske kompensasjonen som er en del av avtalen er viktig for de etterlatte, da den representerer en erkjennelse fra statens side om ansvar for den svikten Jonatan ble utsatt for. "For de etterlatte er den økonomiske kompensasjonen for ikke-økonomisk skade og påkjenninger av begrenset viktighet. De får aldri sønnen og broren sin tilbake. Men, det er sentralt at de etterlatte får en solid kompensasjon for påkjenningen, det er en viktig symbolsk anerkjennelse av den urett deres sønn ble utsatt for, og deres utrettelige kamp for at hans død skulle få konsekvenser," understreker Hessen Jacobsen.

"Til de medinnsatte, vi kan ikke få takket dere nok. Takk, fra dypet av mitt hjerte. Dere tok vare på ham, dere varslet om og om igjen, dere varslet politiet og ba dem etterforske. Dere sa sannheten. Dere var flokken vi ikke fikk være for Jonatan. Vi vil takke dere igjen og igjen. Dere har vært så viktige," legger Jonathans mor, Kristin, til.

Forliket markerer et viktig skritt i retning av å anerkjenne og rette opp i de feilene som førte til Jonatans tragiske død. "Vi opplever en reell vilje fra staten når de vil bruke denne saken til å lære. Jonatans sak har allerede, og vil i årene som kommer som følge av dette forliket, føre til mange viktige endringer i selvmordsforebygging både hos helsetjenestene og kriminalomsorgen" sier Hessen Jacobsen.

"Jeg som advokat er kanskje særlig overrasket over hvor vanskelig det har vært å få ut informasjon fra kriminalomsorgen, særlig Mandal fengsel, for å klarlegge hva som skjedde i fengselet før hans død. En slik sak er lærerik å arbeide med, på mange nivå. Betydningen av at de medinnsatte sier fra og står frem er uvurderlig."

Staten har forpliktet seg til å lære av denne saken og implementere tiltak som vil beskytte andre unge innsatte i fremtiden. Læringspunktene vil bli viktige når departementene skal følge opp Straffereaksjonsutvalgets NOU som avgis i mars.

"Jeg håper og forventer at særlig kriminalomsorgen finner bedre måter å sikre og samle viktige varsler om selvmordsfare. Dette er avgjørende for å forhindre selvmord" avslutter Jacobsen.

Forlik i sak 24-127659TVI-TOSL/04:

Som fullt og endelig oppgjør av alle krav reist i sak 24-127659TVI-TOSL/04 er det inngått slik avtale:

  1. Staten v/Helse- og omsorgsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet skal identifisere læringspunkter fra saken, og ta disse med i arbeidet med å sikre at sårbare innsatte får forsvarlig psykisk helsehjelp, og med å forebygge og forhindre selvmord i fengsel. Departementene vil ta læringspunktene med i oppfølgingen av Straffereaksjonsutvalgets NOU. Saksøkerne inviteres til et møte med embetsverkene i departementene i løpet av første halvdel av 2025 for å dele sine erfaringer.
  1. Saksøkerne inviteres til et møte med KDI i løpet av første halvdel av 2025 for å gi sine innspill til den pågående revisjonen av KDIs retningslinjer om forebygging og håndtering av selvmordsforsøk, selvmord og selvskading i kriminalomsorgen og til KRUS’ arbeid med å utferdige en veileder til disse retningslinjene.
  1. Hvis det i løpet av 2025 arrangeres relevante arrangementer for faginstanser i helsesektoren og kriminalomsorgen, kan saksøkerne inviteres til å holde innlegg der.
  1. Staten v/Helse- og omsorgsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet dekker saksøkernes utgifter til reise og advokatbistand i forbindelse med ovennevnte møter og innlegg med totalt kr. 20 000.
  1. I tillegg utbetaler staten v/Helse- og omsorgsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet totalt kr. 600 000 i kompensasjon for ikke-økonomisk skade og påkjenninger.
  1. Til dekning av sakens omkostninger utbetaler staten v/Helse- og omsorgsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet kr. 1.200.000 eks. mva. i advokatsalær og kr. 17 500 inkl. mva. i ikke-refunderbare reise- og oppholdsutgifter, dvs. totalt kr. 1 517 500 inkl. mva. Rettsgebyr på kr. 3 285 kommer i tillegg.
  1. Ovennevnte beløp utbetales innen tre uker fra forliket er inngått. Utbetalingen skjer til Elden Advokatfirma AS’ klientkonto (org. nr. 925 880 426).  
  2. Dette forlik omfatter alle krav partene har mot hverandre i sak 24-127659TVI-TOSL/04. Partene vil begjære saken hevet som forlikt.